Skip links

Prirodne i kulturne ljepote Pašmana i okolice

Smješten u srcu Jadrana, otok Pašman, zajedno sa svojim okolnim regijama, nudi bogatu lepezu prirodnih ljepota i kulturne baštine. Od netaknutih plaža do drevnih povijesnih znamenitosti, ovaj kutak Hrvatske je pravi biser koja čeka da bude istražena. U ovom blogu istražujemo očaravajuće prirodne i kulturne znamenitosti koje čine Pašman destinacijom koju morate posjetiti.

1. Benediktinski samostan:
Benediktinski samostan u gradu Pašmanu značajno je kulturno-povijesno mjesto. Samostan koji datira iz 12. stoljeća, čuva vrijedne artefakte i dokumente koji daju uvid u prošlost otoka.

2. Crkva Sv. Kuzme i Damjana:
Ova srednjovjekovna crkva, smještena u gradu Pašmanu, posvećena je Sv. Kuzmi i Damjanu. Arhitektura i vjerski značaj crkve čine je kulturnom atrakcijom vrijednom pažnje.

3. Uvala Sv.Ante:
Spojiti avanturu i povijest možete ukoliko se uputite u uvalu Sv. Ante, gdje se također nalazi i crkvica do koje možete doći samo makadamskim putem.

4. Tvrđava Ćokovac:
Tvrđava Ćokovac svjedočanstvo je povijesne važnosti ovog kraja. S panoramskim pogledom na Jadran, tvrđava je odlično mjesto za ljubitelje povijesti i one koji traže zadivljujuće vidike.

1. Plaža Kraj:
Smještena u blizini sela Kraj, ova je plaža poznata po čistom moru i slikovitom pogledu na Pašmanski kanal. Sadrži mješavinu šljunka i pijeska, što ga čini ugodnim mjestom za upijanje sunca. Mirno more savršeno je za kupanje i ronjenje.

2. Tkonski zaljev:
Tkonski zaljev, smješten na južnoj strani Pašmana, poznat je po prekrasnim šljunčanim plažama i prekrasnim pogledima na kornatski arhipelag. Zaljev je popularno mjesto za jedrenje i vodene sportove.

3. Biciklističke staze:
Pašman nudi slikovite biciklističke staze koje vijugaju kroz maslinike, vinograde i slikovita sela.
Istraživanje otoka na dva kotača omogućuje posjetiteljima da se povežu s prirodnim ljepotama dok uživaju u panoramskom pogledu na Jadransko more.

4. Pašmanski kanal:
Pašmanski kanal, uski tjesnac između Pašmana i kopna, nije samo slikoviti plovni put već i mjesto s jakim plimnim strujama. Kanal je poznat po jedinstvenom prirodnom fenomenu “Biogradski mjesec” koji nastaje refleksijom Mjeseca na pješčanom morskom dnu.

5. Otočić Galešnjak
Galešnjak je jedna od najiteresantnijih prirodnih znamenitosti otoka, koji je svojim oblikom srca zapažem kao fenomen Jadranskog mora. Njega možete posjetiti ako unajmite brod ili jet-ski u vlastitom aranžmanu ili se možete uputiti na organizirani izlet brodom.
Pašman i okolica predstavljaju skladan spoj prirodnih i kulturnih čuda. Bilo da tražite mir osamljenih plaža, uzbuđenje pješačenja kroz bujne krajolike ili bogatu povijest sačuvanu u drevnim gradovima, ovaj hrvatski dragulj ima sve. Planirajte svoj posjet kako biste doživjeli sve ljepote Pašmana – destinacije koja obećava da će osvojiti srca putnika željnih prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva.

Taber.hr
Taber.hr
Taber.hr